Після свого повного проходження гри вирішив написати невеликий огляд про Risen.
Починаючи грати у мене склалося враження про те що це Готика 4. Гра дійсно дуже схожа з Готикою в першу чергу поведінкою персонажів. Ніхто з них не стоїть на місці, у кожного є своя робота: коваль виковує мечі, господині готують вдома обід, робочі перетягують різний мотлох з одного місця на інше, а головний герой може робити практично що завгодно, аж до підмітання кімнат.
У грі налічується три різні гільдії: бандити, маги та інквізитори. Вибрати гільдію потрібно вже в першому розділі, втім при будь-якому виборі на загальний сюжет це ні як не вплине.
У графічному плані в цілому картинка радує око.
Ну а тепер про найголовніших складових RPG: сюжеті таі прокачування. Сюжет гри поділений на чотири глави. Найдовша з них, мені здалася перша. Саме в ній ми отримуємо більшість квестів, правда деякі з них можна виконувати хоч до кінця гри. У загальному цілому сюжет залишає приємні враження, гра що називається затягує гравця в свій світ. Якщо порівняти сюжет з 3-тя частинами Готики, на мій погляд гра все таки трохи не дотягує до 1-ї та 2-ї частини, але безумовно перевершує 3-ю.
Прокачування персонажа залишилося практично колишнім, основними параметрами є сила, спритність, мудрість, мана і здоров'я. Невеликі зміни відбулися у володінні зброєю: прокачувавши мечі тепер відразу прокачуються і одноручники, і двуручники, до важкої зброї належать тільки сокири та молоти, для інквізиторів ж з'явилися посохи. Також з'явився дуже цікавий і корисний навик - створення сувоїв, який призначений не тільки для магів, але і для гравця будь-який з гільдій.
Що дійсно сильно порадувало так це бойова система, на мій погляд одна з кращих в усіх RPG. Прокачування будь-якого з зброй поділена на 10-ть пунктів (що погодьтесь не мало). Крок за кроком прокачувавши володіння якою-небудь зброєю помічаєш як відрізняється кожен новий рівень від попереднього. Нарешті гравці отримали те що хотіли: для кожного суперника треба вибирати різну тактику бою і в цілому бій не перетворюється на просте закликування миші.
У цілому розробників можна похвалити за чудово створену гру. У ній є все що потрібно: приємна графіка, хороший сюжет, старе, що полюбилося всім прокачування персонажа, з невеликими цікавими поправками і чудова бойова система. Варто також відзначити, що гра вийшла абсолютно допрацьована, за час проходження я не помітив не однієї помилки, що не може не радувати, згадуючи 3-ю частину Готики.